Koninklijke Harmonie Leo XIII Izegem

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte


'TOETi' - doelstellingIdeale aanvulling op muziek- en kunstacademie 'Art' Iz Izegem'


TOETi is ons instapproject voor jongeren. We trachten een drempelvrije toegang te zijn tot harmoniemuziek voor alle leerlingen van de muziekacademie. Zodra je 1 jaar een instrument bespeelt kan je perfect toetreden tot het ensemble. De stukken zijn afwisselend makkelijk of uitdagend(er) en een moeilijke noot overslaan (of even spieken bij uw buur) is zeker toegestaan!

Lid worden van TOETi geeft aan leerlingen van het deeltijds kunstonderwijs een bijkomende boost! Zo merken ze snel dat de strenge aanpak van de muziekschool wel degelijk zijn nut heeft en meteen in de praktijk omzetbaar is. Samenspel is nog altijd leuker dan alleen thuis een deuntje blazen.

Hoewel de oudere leerlingen de beste leerkrachten zijn voor hun jongere buren, toch is voor onze jeugdharmonie TOETi een aparte begeleiding voorzien. Tijdens de repetities is er altijd een bestuurslid aanwezig om de jonge muzikantjes - of hun mama of papa - op te vangen.

In functie van de beschikbaarheid kan gezorgd worden voor een instrument in bruikleen. Geïnteresseerden komen best tijdens een van onze repetities een kijkje nemen. Je kan ook contact opnemen met jeugdbegleidster Ann Denys.


Doelstelling in naam 'TOETi' verweven


Samenspel primeert


Bij muziekkenners onder u doet de naam waarschijnlijk een belletje rinkelen, anderen vinden de naam misschien vreemd in de oren klinkend. Er zit nochtans een filosofie achter. TOETi is afgeleid van tutti. Wanneer de Italiaanse term tutti op een muziekpartituur verschijnt, wil dit zeggen dat heel het orkest meespeelt. Hiermee is tutti het antoniem van een solopartituur, waar één iemand alleen speelt. Door tutti in het nieuwe TOETi te gebruiken, willen we de nadruk vestigen op SAMEN. Samenspel, samen muziek spelen, samen zijn. Iedereen hoort er bij, we vormen één grote familie. Respect was én moet een kenmerk blijven, met aandacht voor ieders eigenheid en capaciteiten. Muziek is méér dan op een podium staan.


Ruimte om te groeien


De oorsprong van de naam werd hierboven uitgelegd, maar wanneer u de naam 'TOETi' leest, valt ook nog iets anders op. TOET is inderdaad anders geschreven. Wanneer een kind zijn eerste klanken op een blaasinstrument speelt, komt daar niet onmiddelijk een noot uit. Eerder een doffe klank, die klinkt als TOET. Na veel oefenen en veel repetities later maakt deze klank plaats voor de zeven noten. Van do tot si, bij TOETi en bij uitbreiding in Leo XIII laten we de kinderen langzaam groeien. De kinderen krijgen tijd en ruimte om hun eigen instrument en partituur beter te ontdekken, elk op zijn eigen tempo.


Ook op sociale media


In 'TOETi' valt op dat de i kleiner wordt geschreven. Dit is géén typfout of slordigheid in het ontwerp. De kleine i verwijst namelijk naar het logo van 'iPhone', het bekende gsm-merk van 'Apple'. In het logo ziet u ook dat er op deze i een hashtag staat, weergegeven met het symbool #. Vandaag maken veel bedrijven, organisaties, evenementen en verenigingen gebruik van Twitter. Als jeugdgroep willen we natuurlijk niet achterop hinken en trekken we volop de kaart van de 'social media'. Volg ons op Facebook en Twitter.


Samen Leo!


'TOETi', het vroegere 'Luna Nueva', maakt al langer deel uit van een groter geheel die al 93 jaar lang als Koninklijke Harmonie Leo XIII door het leven gaat. Met 'TOETi' willen we die lijn uiteraard behouden. Sterker nog, we willen deze zelfs doortrekken. Naast een nieuwe naam en een nieuw logo is er ook een nieuwe baseline. Vroeger was 'Music is mega @ Luna Nueva'. Muziek is en blijft nog altijd mega, maar de vroegere slogan paste niet meer bij de nieuwe naam. Na veel brainstormen viel de keuze op 'Samen Leo'. "Zo weet het publiek dat we deel uitmaken van Leo XIII", klinkt het. Op latere leeftijd kunnen de muzikanten dan doorstromen naar het 'grootmuziek' Leo XIII, want we horen samen. Tot slot vormt het cijfer 13 in de letter O een visueel kenmerk naar de buitenwereld toe.
 

alt

 

U bent hier TOETi Doelstelling